Schaakvereniging Rokade Lichtenvoorde

opgericht 18 oktober 1956


OSBO-cup


Seizoen 2018 – 2019


SCHAKERS ROKADE WINNEN OSBO-CUP

 

Zaterdag 1 juni heeft het team van Rokade het seizoen extra glans te geven door na de promotie naar de 3e Klasse KNSB nog de OSBO-Cup te winnen! In Arnhem namen teams van Schaakstad Apeldoorn, Mook, Elster Toren en Rokade het tegen elkaar op. De halve finales werden gespeeld volgens een volledig vrije loting en het lot koppelde Rokade aan Schaakstad Apeldoorn.

Helaas konden de Apeldoorners maar 3 spelers opstellen, waardoor Rokade al met 1-0 voor stond (gratis punt voor Marcel)! Alle partijen kabbelden rustig voort en niemand stond minder. Met een 1-0 achterstand moesten de Apeldoorners wel wat forceren, maar dat is vaak tegen beter weten in. Zo ook hier. Eerst kon Nick na een gedegen partij het uitmaken met een bijzonder fraai mat. Erwin had hierop gewacht, zodat hij als een goed teamspeler daarna het remise-aanbod van zijn tegenstander accepteerde. Daarmee waren we geplaatst voor de finale. Eric won vervolgens nog een mooie manier.

De finale tegen De Elster Toren was van een ietwat ander kaliber. Alhoewel we een hogere (gemiddelde) rating hebben, is dat geen garantie. Als eerste kon Erwin een remise bijschrijven. Tegen John Remmerts kreeg hij een zeer bekende variant van het Engels op het bord, waar Remmelts met de desperado zet Lxf2+ op avontuur ging. Op zich niet de beste voortzetting voor zwart die wit eigenlijk winnend voordeel moet opleveren. Alleen was Erwin niet helemaal bij de les en ging spoken zien, waardoor hij zichzelf onnodig in de problemen bracht. Gelukkig bood Remmelts remise aan (was zelf ook niet helemaal in vorm deze dag) wat naar ampel overleg grif geaccepteerd werd door Erwin.

Eric speelde aan bord 4 tegen John van Ginkel en probeerde met zijn ‘Alfa-Zero’ spel op onconventionele wijze de partij naar zich toe te trekken. Dat lukte niet echt, maar gelukkig ging hij niet over de schreef. In een onduidelijk middenspel (dichtgeschoven stelling) leek het voor beide partijen niet mogelijk om echt op winst te spelen, zodat min of meer een status quo ontstond. Eric bood zeer goed remise aan (gezien de stand op de andere borden), wat eveneens geaccepteerd werd.

Nick kreeg tegen Stefan Brouwers de Scandinavische opening te verwerken. En dat kun je wel aan Nick overlaten. Met energiek spel wist hij de zwarte stelling continu onder druk te houden. Er waren steeds minder goede zetten voor zwart en die begon dan ook op de Schwindel te spelen, maar daar is Nick dan net te goed voor. Nog wel even opletten voor mat achter de paaltjes …. Brouwer bespoedigde het einde door een stuk te offeren, waarna Nick met een mataanval de partij besliste.

Marcel had ondertussen tegen Martin Weijsenfeld een solide stelling weten op te bouwen met een paar pionnen meer en een vervaarlijke vrijpion op die op a2 op promoveren stond. Weijsenveld moest ook op zoek naar de Schwindel, maar Marcel pareerde de witte dreigingen en toen hij zag dat Nick ging winnen bood hij als een echte teamspeler (dat hebben we vaker gezien) remise aan. Weijsenfeld stond min of meer verloren, dus nam hij remise met beide handen aan. Hiermee won Rokade met 2½-1½.

 

Nog even de uitslagen in detail:

HALVE FINALE : Schaakstad Apeldoorn – Rokade ½-3½

1. geen speler                                                – Marcel Leroi (1954)            0-1

2. Gonzalo Tangarife Ramirez (1926)           – Erwin Swerink (1936)          ½-½

3. Theo Visschedijk (1813)                             – Nick Mulder (2088)             0-1

4. Steven Braun (1731)                                  – Eric Langedijk (1880)          0-1

 

FINALE: De Elster Toren – Rokade 1½-2½

1. Stefàn Brouwers (1849)                            – Nick Mulder (2088)             0-1

2. Martin Weijsenfeld ((1804)                      – Marcel Leroi (1954)            ½-½

3. John Remmerts (1923)                              – Erwin Swerink (1936)          ½-½

4. John van Ginkel (1900)                              – Eric Langedijk (1880)          ½-½



ROKADE EENVOUDIG NAAR FINALERONDE OSBOCUP

 

Donderdag 4 april togen we met z’n vieren naar Arnhem om aan te treden tegen ASV 3 met als inzet een plaats bij de laatste 4 van de OSBO-cup. Op voorhand zouden we waarschijnlijk zwaar favoriet zijn, gezien het feit dat het om het 3e team ging. Maar je weet het maar nooit wie ASV dan opstelt ….. Bij aanvang bleek dat ze een echt 3e OSBO-team op de been hadden gebracht, dat moest dus geen probleem opleveren. Het krachtsverschil aan de eerste 3 borden was ongeveer 350 ELO-punten, alleen aan het 4e bord kon Eric aan de slag!

Maar ja, een dergelijk ratingverschil zegt niet altijd alles. Erwin dacht vrij eenvoudig tegen good old Jan Vermeer zijn slag te kunnen slaan, maar hij had buiten waard Jan gerekend. Een toch wel eenvoudige wending bracht Erwin in een totaal verloren positie en hij mocht dan ook beginnen met vrezen …. Gelukkig wist Vermeer niet te profiteren van zijn winnende voordeel: een penning van Erwin’s dame zou hem stukwinst moeten opleveren, maar dat bleek een misvatting. Omdat Erwin’s dame gedekt stond en die van Jan niet, kon Erwin met het gepende stuk een stuk van Jan slaan en tegelijk zijn dame aanvallen. Dan is de eenvoudige rekensom dat je een stuk wint. Hierna was het geen partij meer en enkele zetten later leverde een 2e stukwinst direct de winst op. Een gelukkige overwinning. (1-0)

Marcel speelde aan het 1e bord met wit tegen Hub Kusters en kreeg met gedegen spel de overhand met zijn loperpaar. Hij drukte Kusters handig achteruit en deze was genoodzaakt tot verdedigen. Het (kleine) voordeeltje zou voldoende moeten zijn voor een gewonnen eindspel (en dat was het achteraf ook), maar zover kwam het niet. Hub had goed gekeken naar Jan zijn capriolen en dacht: daar doe ik ook aan mee. In mindere stelling opende hij onterecht z\ijn koningsstelling en dat was een kolfje naar Marcel’s hand. In plaats van een verloren eindspel ging het snel bergafwaarts en Marcel kreeg de gelegenheid om Hub mat te zetten. (2-0)

Arent en Eric waren nog aan het schuiven en een halfje uit 2 was voldoende voor het bereiken van de finaledag. Dat was echter nog niet zo eenvoudig …..

Arent leek wel een aardige stelling te hebben opgebouwd tegen Rob van Belle (volgens eigen zeggen had Arent eerder al diverse keren [veel] betere voortzettingen gemist), maar dat bleek toch niet zo te zijn. Maar niet getreurd, met een groot ratingverschil moest een klein plusje omgezet kunnen worden in winst. Dat was niet eenvoudig (en misschien was de winst al wel verkeken). In ieder geval speelde Van Belle het uitgedunde eindspel goed, waardoor Arent geen kansen meer kreeg. Arent weigerde nog 2x remise om na een zet of dertig heen en weer geschuif toch maar te berusten in het onvermijdelijke: remise. Daarmee was de winst wel veilig gesteld. (2½-½)

Eric speelde met zwart tegen Benjamin Brandt een scherpe variant in het Siciliaans. Ik als theoriekenner (sic?!?) weet daar helemaal niets van, misschien dat de partijannotatie aan het eind een ieder wat meer inzicht hierin verschaft. Het was een spannende partij, waarbij na de theoretische openingsfase een interessant middenspel ontstond. Er zaten van beide kanten voldoende dreigingen en aanknopingspunten in de stelling om er iets van te maken. Eric was hier uiteindelijk het handigste in. Met de ferme opstoot d5 verschafte hij zich winnend voordeel. Even zorgen dat je niet nog per ongeluk een stuk weg blundert en de klok goed in de gaten houden. Dat was Eric wel toevertrouwd en rond 23.30 uur had hij de buit binnen. (3½-½)

 

De uitslag in detail:

ASV 3

Rokade

SCORE

Kusters, H.M.A. (Hub)

1605

Leroi, M.R. (Marcel)

1945

0 - 1

Belle van, R. (Rob)

1676

Luimes, A.J. (Arent)

1958

½ - ½

Vermeer, J.A. (Jan)

1633

Swerink, E.E. (Erwin)

1942

0 - 1

Brandt, B. (Benjamin)

1758

Langedijk, E.P.J.M. (Eric)

1875

0 - 1

Gemiddelde Rating:

1668

Gemiddelde Rating:

1930

½-3½

 

Nu op naar de finaledag op 1 juni (wederom in Arnhem).

  

En als toetje nog de partij van Eric (zwart) tegen Benjamin (wit):

 

1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 e6 7. f4 Be7 8. Qf3

Qa5 9. O-O-O {Een jaar of 20 geleden dat ik dit op het bord heb gehad in mijn

memorabele partij "De Tetrapion".} 9... Bd7 10. Bd3 Nc6 11. Nb3 Qc7 12. Rhe1 h6

13. Bxf6 {Lh4 is beter. Het spel wordt dan heel anders.} 13... Bxf6 {Nu komt

wit een tikje minder te staan. De zwarte velden zijn voor zwart.} 14. Ne2 O-O-O

{ a5 was agressiever.} 15. Qf2 Kb8 16. Kb1 Rc8 17. a3 Rhd8 18. Rd2 Na5 {Ook

Stockfish geeft deze zet als eerste.} 19. Ned4 Ba4 {Schaken is moeilijk. Vele

zetten kwamen in aanmerking.} 20. Nxa5 Qxa5 21. Nf3 Be7 {Om door te kunnen

schuiven op e5.} 22. b4 {Deze zet kwam mij als een aangename verrassing.} 22...

Qc7 23. c4 a5 {Lb3 heb ik ook overwogen. De engine geeft deze zet als beste,

maar ik zag niet hoe het verder moest na bijvoorbeeld De2.} 24. Rc1 d5 {Zo goed

als winnend, maar precisie is nodig.} 25. Rb2 dxe4 26. Bxe4 Qxf4 27. Bc2 (27.

Bxb7 Kxb7 28. bxa5+ Ka8 { werkt niet voor wit} )  (27. Bxb7 Qxc1+ 28. Kxc1 Rd1#

{ maar dit is natuurlijk leuker. Niet gezien!!} ) 27... Bxc2+ {Txc4 was nog

iets sterker. Het blijkt maar weer dat torens beter af zijn wanneer ze  elkaar

dekken.} 28. Qxc2 Bf6 29. Rb3 g5 { a4 was de killer. Wel overwogen maar ik vond

deze zet om een of andere reden mooier.}  (29... a4 30. Rd3 Rxd3 31. Qxd3 Rd8

32. Qe2 g5 { was de sterkere volgorde} ) 30. Rd3 g4 31. Nd2 Qe5 32. Rc3 Qf4 33.

Rd3 Rxd3 34. Qxd3 Qe5 {Td8 won een stuk. Tijdnood} 35. Qg3 Qxg3 36. hxg3 axb4

37. axb4 Bg5 38. Rc2 Bxd2 39. Rxd2 Rxc4 40. Rd7 Rxb4+ 41. Kc2 f5 42. Rh7 Re4

{De rest hoefde niet opgeschreven en dat heb ik ook niet gedaan. Basisch

gezien was het vanaf hier een snelschaakpotje. De zetvolgorde heb ik niet

geheel meer kunnen reproduceren. De b-pion rende en ik wist de resterende witte

pionnen ook nog te pakken te krijgen.} 0-1





Seizoen 2017-2018

eerste ronde een bye en tweede ronde ons Waterloo tegen ZSG2


SBO-CUP: NEDERLAAG ROKADE 1 TEGEN ZSG 2

 

Op voorhand hadden we ons zelf de nodige kansen toegedicht tegen ZSG 2, dat onderaan bungelt in de 1e klasse van de OSBO. En die kansen hebben we ook wel gehad, alleen niet benut. Zo kun je kort en krachtig deze bekerwedstrijd omschrijven. Misschien heebn we wel verloren, omdat we ongunstig hebben geloot met de kleurverdeling: zwart aan de oneven borden. Andersom was voor ons denk ik veel beter geweest, maar ja …..

 

De wedstrijd begon redelijk goed voor ons. Robbie won tegen Casper Balder een pion en wij allen dachten: een gezonde pluspion, gewoon uitschuiven en de volle winst binnenhalen. Maarten had een geweldige drukstelling opgebouwd tegen Sjoerd Rookus en de vraag was alleen hoe de zwarte stelling te slechten: legio zetten en combinaties waren mogelijk en zaten in de stelling. De aanval moest wel doorslaan, want op de damevleugel zou de Zwollenaar anders in het eindspel eenvoudig winnen met zijn vrijpionnen. Arent stond een tikkeltje slechter, maar niet buiten de remisemarge. En Erwin kreeg tegen René in ’t Veld een ongewone opening voorgeschoteld: wit rokeerde vrij snel lang en Erwin kwam behoorlijk gedrukt te staan, maar zo te zien niet echt slechter. Al met al niets te klagen …..

 

Als 1e kon Erwin een resultaat noteren. Zijn tegenstander zag ‘un petit combinasion’ over het hoofd, waardoor er een kwaliteit gewonnen werd. In ‘t Veld speelde tegen beter weten in nog wel door, maar Erwin liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Een gelukkige overwinning, want tijdens de analyse bleek al gauw dat Erwin gemazzeld had en bij goed spel van de ZSG-er hooguit op remise mocht hopen. Maar dat doet eigenlijk niet ter zaken. Gewoon gewonnen en dat telt! (1-0)

 

De pionwinst van Robbie bleek achteraf juist helemaal geen goed idee. De stelling die resulteerde was in hogere mate verloren. Robbie probeerde nog van alles en nadat Balder tot 2x toe een vrij eenvoudige winst had gemist, dacht Robbie als een ware Houdini te kunnen ontsnappen in een pionneneindspel. Hij bood dan ook direct remise aan, wat natuurlijk geweigerd werd. Het pionneneindspel bleek helaas toch verloren, zodat de stand weer gelijk was. (1-0)

 

Maarten spendeerde veel tijd om een winnende voortzetting te vinden: de aanval moest immers doorslaan, want anders ….. Wat Maarten ook probeerde, Rookus hield het hoofd koel en wimpelde elke aanval af en kon daarna met zijn vrijpionnen op de damevleugel de winst naar zich toe trekken. Was toch allemaal te ingewikkeld (of toch niet helemaal goed?!?). Een achterstand dus. (1-2)

 

De hoop was gevestigd op Arent, die nu moest winnen om een gelijk spel en daarmee een snelschaak barrage af te dwingen. De stelling van hem tegen Albert de Boer zag er vanuit de opening al verdacht uit en in het middenspel kon Arent het tij niet echt keren. Het bleef rommelen in de marge en in eerder iets mindere stelling werd dan ook tot remise besloten. Doorspelen had echt geen zin, want dan zou Arent misschien nog wel verliezen ….. En de uitschakeling was hiermee een feit! (1½-2½).

 

Al met al een terechte overwinning voor de Zwollenaren. We hebben niet echt kans gehad op een overwinning.

 

De uitslag in detail:

 

Rokade 1

 

ZSG 2

UITSLAG

1.

Swerink,E.E.(Erwin)

1.946

-

Veld in 't,R.(René)

1.812

1

-

0

2.

Luimes,A.J.(Arent)

1.850

-

Boer de,A.(Albert)

1.850

½

-

½

3.

Gerhardus,R.W.M.(Robbie)

1.789

-

Balder,C.(Caspar)

1.400

0

-

1

4.

Marneth,M.(Maarten)

1.789

-

Rookus,S.P.(Sjoerd)

1.773

0

-

1

TOTAAL (gemiddeld)

1.844

 

 

1.709

-

 

Erwin Swerink



SEIZOEN 2016-2017



2e ronde: ZZS!1-Rokade1 (eerste ronde was een bye)


Op zaterdag 4 maart 2017 speelde SV Rokade zijn tweede bekerwedstrijd van het seizoen. Naar voor de openingsronde een bye te hebben geloot, stond er in de tweede ronde een lastige uitwedstrijd op het programma tegen het op papier gelijkwaardige ZZS uit Zwolle. Net als eerder dit seizoen in de KNSB-beker tegen het WSG mondde de ontmoeting in Zwolle voor Rokade uit in een wedstrijd van gemiste kansen.

Op bord vierde speelde Gert-Jan vanaf het begin met zwart een moeizame partij waarin hij de opening niet goed behandelde. Al vrij snel kwam Gert-Jan in een bedenkelijke stelling terecht waarin zijn koningsvleugel op zijn koning na nagenoeg onbemand was en de damevleugel niet tot ontwikkeling kwam. De Koningsaanval van zijn tegenstander resulteerde in een snelle achterstand voor Rokade.

Ook op de andere borden gaven aanvankelijk weinig aanleiding voor ons om hoop te hebben op een goede afloop. Erwin liet met bord 1 bewust een pion inslaan op veld b2 en kreeg daarvoor enige compensatie terug in de vorm van actief tegenspel. De stelling van Arent met zwart op bord 2 was in evenwicht, de stelling van Maarten op bord 3 oogde aanvankelijk niet prettig.

Na twee uur spelen veranderde het spelbeeld aanzienlijk. Op bord 3 speelde de tegenstander van Maarten een dubieus torenoffer dat uiteindelijk voor hem uitmondde in een middenspel met een stuk minder tegen een tweetal in het centrum verbonden vrijpionnen en enige ruimte voordeel. De pionnenopmars van Arent op de damevleugel leverde een pion winst en een prettige eigenlijk zelfs gewonnen stelling op.

Helaas wisten Maarten en Arent hun voordeel niet om te zetten in een overwinning. Met name bij de partij van Arent werd eigenlijk wel gerekend op een vol punt. De druk kwam hierdoor bij Erwin te liggen die moest winnen om een 2-2 gelijke stand en daarmee de tiebreak af te dwingen en dus het remiseaanbod van zijn tegenstander af sloeg. Erwin en zijn tegenstander speelden beiden met ieder minder dan tien minuten op de klok vol op de koningsaanval. De aanval van de tegenstander bleek echter net iets sterker en sneller te zijn. Eindstand: 3-1.

Conclusie: er had zeker meer in gezeten voor SV Rokade. Een vroege achterstand, tijdnood en een reeks aan gemiste kansen deden ons de das om. Het bekertoernooi kwam hierdoor vroeg ten einde. Volgend jaar beter.



Vanwege de finaleplaats mocht Rokade deelnemen aan de bekerwedstrijden voor de grote jongens........

GEMISTE KANSEN: Rokade – WSG   1½-2½

 

De KNSB-beker tegen buurman WSG beloofde op voorhand een spannende wedstrijd te worden en dat werd het ook. WSG trad aan in een sterke opstelling, waar wij natuurlijk ook onze cracks tegenover konden zetten (alleen Nick kon helaas niet van de partij zijn). In de KNSB-beker wordt gespeeld met viertallen en nadat de opstellingen zijn doorgegeven wordt er geloot voor de kleurverdeling aan de borden. Daarnaast geldt ook nog een afwijkend speeltempo: 110 minuten voor de gehele partij met 5 seconden extra per zet, vanaf de 1e zet. Dit afwijkende tempo speelde later nog een grote rol …

 

De opstellingen:

 

BORD

Rokade (OSBO)

ELO

 

WSG Winterswijk

ELO

1.

  Swerink,E.E.(Erwin)

1931

-

  Lith van,A.(Arjan)

1978

2.

  Leroi,M.R.(Marcel)

1934

-

  Funke,R.(Reinhard)

2118

3.

  Dorst,M.H.(Menno)

1872

-

  Mullink,J.M.(Jochem)

1961

4.

  Luimes,A.J.(Arent)

1872

-

  Krosenbrink,M.(Marcel)

1891

 

Alleen op het 2e bord heeft WSG qua ELO een echt overwicht, maar zoals iedereen weet zegt ELO niet alles, ook ander factoren spelen een rol: heb je ’s nachts goed geslapen, ben je fit – zowel lichamelijk als geestelijk, heb je genoeg koffie gedronken, etc. De wedstrijd kwam maar langzaam op gang. Op alle borden viel na een uur spelen nog niets te zeggen over een mogelijk uitslag. Menno was een beetje grieperig en vond dat hij iets beter stond tegen Jochem Mullink. Hij wilde wel remise aanbieden. Vooraf geen slecht resultaat en gezien de mindere stelling van Mullink werd het remiseaanbod vlotjes geaccepteerd. De andere 3 partijen kabbelden voort, zonder dat ergens het evenwicht werd verbroken. Totdat Marcel ……

 

In een moeilijk middenspel offerde Marcel pardoes een toren voor een loper. Dat zag er erg goed uit: de zwartveldige loper van hem was zo dominant, dat de witte torens amper in het spel voorkwamen. Helaas heb ik de partijen niet helemaal goed kunnen volgen vanwege mijn eigen (moeilijke) partij, maar wat ik heb kunnen zien is, dat Marcel de druk erop hield en een tikje beter bleef staan. Arent werd behoorlijk onder druk gezet door Marcel Krosenbrink. Maar Arent is niet voor één gat te vangen en verdedigde zich goed en ontworstelde zich aan de druk, wat resulteerde in een gelijke stelling. Ik had ondertussen met wit niet veel bereikt vanuit de opening. In het middenspel werd ik langzaam achteruit gedrukt, totdat ik met een foefje ineens een vrijpion op b5 kreeg. Dit bleek een echte nagel aan zwarts doodskist. Hand over hand kwam ik beter te staan.

 

Inmiddels gingen we de tijdnoodfase in. Bij Marcel Leroi en Arent had iedereen ongeveer evenveel tijd. Ik had nog ruim 20 minuten en Arjan nog slechts een minuut of 5. Marcel en Arent stonden ongeveer gelijk en ik stond straal gewonnen. Nu nog even de buit binnen slepen ….. Reinhard Funke wist tegen Marcel voldoende materiaal af te ruilen (had Marcel ergens iets gemist?!? – Joost mag het weten …), waardoor een eindspel van loper en paard (Marcel) tegen toren (Reinhard) met ieder 3 verbonden pionnen op de koningsvleugel overbleef. Dat bleek niet meer te winnen voor Marcel, zodat de vrede werd getekend (het had geen zin meer om de stelling nog ‘uit te vluggeren’). Arent speelde goed, totdat hij echt in tijdnood kwam. Hij overzag iets en Marcel kon hiervan profiteren met een venijnig zetje: de stelling van Arent zakte als een kaartenhuis in elkaar en een nul was het resultaat.

 

Nu kwam het aan op mijn partij. Een gewonnen stelling en ruim 15 minuten meer op de klok: appeltje-eitje zou je zeggen. Normaliter is dat ook zo, maar ik faalde jammerlijk in de afwerking. De vrijpion op de b-lijn bezorgde mij zeer actief spel en in tijdnood maakte Arjan een beslissende fout, waardoor ik ook nog eens een stuk won. Even opletten dat mijn koning niet mat gezet werd of dat er eeuwig schaak mogelijk was. Mijn tijdsvoordeel slonk als sneeuw voor de zon. Op zich niet erg, als je maar de goede zetten doet. Niet dus …. ik liet eeuwig schaak toe.

 

En daarmee won WSG enigszins fortuinlijk met 2½-1½. Dit was dus echt een wedstrijd van gemiste kansen. Met de vorm is eigenlijk niets mis, maar misschien toch niet genoeg nachtrust gehad, net dat ene paracetamolletje niet ingenomen of te weinig koffie gedronken? U zegt het maar ….. Laten we maar hopen dat de vorm behouden blijft voor de volgende externe wedstrijd tegen Voorst 1 (thuis op zaterdag 5 november).

 

Erwin Swerink




SEIZOEN 2015-2016


zaterdag 21 mei: de finale-dag te Arnhem


Rokade wint de halve finale, maar verliest helaas de finale. Tot mijn spijt is er geen verslag gemaakt.


zaterdag 16 april kwart finale: Rokade – Tornado 1


In de kwartfinale van de OSBO-cup had Rokade 1 het niet beter kunnen treffen qua loting: een thuiswedstrijd tegen Tornado 1 uit Beneden-Leeuwen (vlakbij Tiel). Dit team speelt in de 3e klasse van de OSBO, waar het weliswaar kampioen is geworden, maar gezien hun speelsterkte een te overwinnen horde zou moeten zijn. De Beneden-Leeuwenaren deden hun naam eer aan door als een wervelwind de strijd aan te gaan op de 4x64 velden. Hun man in vorm (Stan Jacob) met een relatief lage rating van 1499 mocht niet onderschat worden. Uit tactische overwegingen (?!?) zat hij aan het 1e bord, zodat Nick moest aantonen dat in vorm zijn nog niet betekent dat dan je spelniveau in één keer ook een slordige 600 rating hoger kan zijn. Erwin mocht aan bord 2 aantreden tegen de sterkste speler van Tornado: met zwart was het devies remise is genoeg. Arent aan bord 3 had een gelijkwaardige tegenstander en Menno kon bogen op 100 ratingpunten meer. Vooraf mag je verwachten dat Nick eenvoudig zou moeten winnen en dat de andere 3 partijen alle kanten op zouden kunnen gaan. Maar ja, rating(verschil) zegt vaak niet alles ……

 

De wedstrijd verliep al meteen voorspoedig voor Rokade 1. Arent kon vanuit de opening bogen op veel ruimte voordeel. Toen opponent Jan de Haas het nodig vond om zijn koningsstelling te verzwakken met h6 en g5 (de witte loper was hem blijkbaar een doorn in het oog), wist Arent hier wel raad mee. Vakkundig buitte hij de zwaktes in de zwarte stelling uit en geruisloos stond hij ineens een karrevracht voor: toren en een aantal pionnen. Jan probeerde het nog wel tegen beter weten in, maar het was zinloos. Arent was dus figuurlijk en misschien ook wel letterlijk boven Jan!

 

Daarna kon Nick een overwinning op zijn conto bijschrijven. Ook hij schoof vrijwel geruisluis vanuit de opening zijn tegenstander helemaal weg. De Beneden-Leeuwenaar moest alle zeilen bijzetten en had te weinig ruimte voor zijn stukken. Op een gekunstelde manier wist hij de stelling nog bijeen te houden, maar dat was optisch bedrog. Als een mes door 100 pakjes boter sloop de witte loper van Nick de zwarte stelling binnen, verorberde een pionnetje en daarmee was het fundament van de zwarte stelling in één klap opgeblazen. Techniek zorgde voor de rest. Een eenvoudige overwinning (ratingverschil zegt hier dus wel alles …).

 

Vervolgens wist Menno een bedenkelijke tot slechte stelling (misschien wel verloren?!?) knap om te buigen naar een vechtstelling, waarin hij zowaar nog kansen kon creëren. Daarbij had hij wel een beetje hulp nodig van tegenstander John Alblas. In een toreneindspel wist Menno een verre vrijpion op het bord te krijgen, waar geen kruid tegen gewassen was. Nog even uitkijken voor de bekende trucjes en ook hier was een overwinning een feit en daarmee het pleit beslecht: Rokade 1 heeft zich voor de 1e keer geplaatst voor de finale dag van de OSBO-cup. Op 21 mei worden eerst de halve finales gespeeld en bij winst rest de finale, anders de strijd om de 3e/4e plaats.

 

Erwin kon de overwinning nog meer glans geven door ook te winnen. In een ingewikkelde partij, waarbij Rijk-Pieter Hofstede al op de 4e zet met g4 de stelling van Erwin onder vuur nam leek wit een overweldigende aanval te hebben, maar de stelling van Erwin stond als een huis. Hofstede offerde een pion voor nog meer spel, maar had dit niet moeten krijgen. Erwin kon geforceerd de dames ruilen, waarna een gezonde pion meer goede winstkansen opgeleverd zou hebben. Hij vond het echter nodig om eerst nog een betere tussenzet te doen. Maar ja, dat bleek toch een veel mindere zet te zijn. De partij ontwikkelde zich tot een fraai gevecht, waar beide spelers volop kansen kregen en ook volop foutjes maakten. Helaas maakte Erwin de beslissende fout en hij gunde zijn tegenstander de eer om hem mat te zetten.

 

Dus op naar de halve finales!

 

Onderstaand de resultaten:

 

1.

Mulder,N.(Nick)

2038

-

Jacobs,S.(Stan)

1499

1-0

2.

Swerink,E.E.(Erwin)

1904

-

Hofstede,R.P.(Rijk-Pieter)

2055

0-1

3.

Luimes,A.J.(Arent)

1795

-

Haas de,J.(Jan)

1744

1-0

4.

Dorst,M.H.(Menno)

1857

-

Alblas,J.(John)

1752

1-0

 



zaterdag 5 maart tweede ronde Schaakmaat 2 – Rokade 0,5 – 3,5


Ruim voor het aanvangstijdstip waren Menno en Nick vanuit Arnhem en Arent en Erwin vanuit Lichtenvoorde aanwezig. Zo kon vooraf nog even de tactiek uitgebreid doorgesproken worden. Als teamleider a.i. stelde Menno direct voor dat hij aan het 4ebord wilde zitten. Dat getuigt niet van veel zelfvertrouwen ….. Maar toch, misschien geeft het juist zelfvertrouwen voor de belangrijke wedstrijd tegen Veenendaal 3 in de reguliere competitie! Verder op zich een normale opstelling: Nick aan bord 1 , Erwin aan 2 en Arent aan 3. Bij bekerwedstrijden wordt er geloot en aan Nick de eer om de juiste kleur te kiezen (wit aan bord 2 
J) en zo geschiedde. Nick moest dus aan het 1e bord met zwart spelen, dat was wel heel erg lang geleden. Eens kijken of hij nog uit de voeten kan met de zwarte stukken.

 

De Schaakmaat 2 speelt in de 2e klasse B van de OSBO en staat in de middenmoot. De gemiddelde teamrating is 1621. Op voorhand zou het dus een makkie moeten zijn, maar ja hoe vaak wint David niet van Goliath?!? Onderschatting ligt op de loer en daar waren we ons terdege van bewust. Gedegen voorbereid (sic ?!?) namen we plaats achter de borden. Erwin mocht aantreden tegen een vrouw en oude schrikbeelden doemden weer op: als je tegen een vrouw schaakt moet je absoluut winnen! Zo zeiden wij oud-Govanen ooit tegen elkaar (zonder denigrerend te doen over de andere sekse!). Als je vroeger verloor van een vrouw, dan moest je dat minstens een heel seizoen aanhoren van je fijne teamleden. Dus alle redenen om extra gemotiveerd aan ‘het werk’ te gaan.

 

Menno (met wit) vond blijkbaar veel inspiratie uit spelen aan het 4e bord: binnen no time werd de opening afgeraffeld met op een gegeven moment een thematisch loperoffer op F7. Ik dacht dat het allemaal theorie was, maar niets bleek minder waar! Menno was na een paar zetten al uit zijn openingsbibliotheek en moest alles achter het bord uitvinden. Tegenstander Raymond Jacobsen heeft ruim 200 ELO-punten minder, dus dat (optisch) overwicht van Menno moest geleidelijk aan vanzelf de winst opleveren. En zo geschiedde: Menno dacht nog even na over een speculatief torenoffer, maar gelukkig wikkelde hij af naar een beter eindspel en toen Jacobsen ook nog een volle toren in de aanbieding deed was het snel uit. (1-0)

 

Arent met zwart aan bord 3 was weer verzeild geraakt in een voor hem typerende stelling: een vol bord met bijna alle stukken er nog op met een onoverzichtelijke stelling. Daarbij oogde de zwarte stelling vele malen comfortabeler dan de witte. Arent creëerde vele kleine dreigingen in de stelling en dat werd Apeldoorner Jack Linders te veel. In een wirwar van varianten raakte hij het spoor bijster. Arent won links en rechts wat materiaal en zijn tegenstander zag verder geen heil meer in zijn stelling en legde de koning om. Ook hier kwam het ratingverschil van ongeveer 200 punten duidelijk naar voren. (2-0)

 

De zege werd veilig gesteld door Erwin. In een kenmerkende Engelse partij bleef de stelling lang gesloten. Erwin kon bogen op een klein voordeeltje dat resulteerde in het loperpaar, maar dus wel met een gesloten stelling. Tegenstander Veronique Hijl opende echter de stelling door haar koningsstelling verder te verzwakken en een paar zetten later de stelling helemaal gesloten te houden, althans dat dacht zij. Erwin kon handig gebruik maken van een gepend paard, waardoor hij met zijn toren de verzwakte zwarte stelling kon binnendringen en een paar pionnen kon oppeuzelen. Uit nood offerde Hijl nog een kwaliteit, maar dat was tegen beter weten in. Erwin moest zorgen dat hij niet verrast werd door doldrieste schaakjes van de zwarte dame. Vakkundig werden alle angels uit de stelling gehaald en nadat dameruil onvermijdelijk was geworden was het pleit beslecht. (3-0)

 

Nick was nog aan het ploeteren tegen Steven Braun, althans het laatste gedeelte van de partij. Met zwart speelde hij een Siciliaanse opening (de Taimanov variant?!?! – als ik het goed heb; mijn openingskennis is vrijwel nihil, dus het zou zo maar een andere variant kunnen zijn). Nick zette de partij voortvarend op en ruilde op F2 een loper en een paard tegen een toren en pion. Normaliter is dat niet goed, maar Nick had goed verder gerekend: een tweede pion viel hem ten deel en met een sterk pionnencentrum kon hij proberen op de witte stelling in te beuken. Wit had echter wel enige compensatie, dus was nauwkeurig spel nodig. Ik heb een zet of 10 gemist en toen ik terug kwam leek mij de stelling al niet meer te winnen. Waarschijnlijk dus ergens de goede voortzetting gemist volgens Nick. Braun bood remise aan, maar Nick sloeg het af en speelde door in de tijdnood van zijn tegenstander. Het was een zeer moeilijke stelling en dan zou het grote ELO-voordeel van ongeveer 300 punten toch nog de doorslag moeten kunnen geven. Met een gedurfd pionoffer probeerde Nick alles uit de kast te halen, maar dat bleek eerder in het voordeel van zijn tegenstander. In een verdachte stelling met allebei nog zo’n 30 seconden op de klok bood Nick alsnog remise aan, dat gretig geaccepteerd werd. Daarmee kwam de eindstand op 3½-½ voor Rokade 1.

 

Nog even de uitslag:

 

BORD

De Schaakmaat 2

 

Rokade 1

UITSLAG

1

  Steven Braun

1737

-

Nick Mulder

2038

½ - ½

2

  Veronique Hijl

1644

-

Erwin Swerink

1904

0 - 1

3

  Jack Linders

1589

-

Arent Luimes

1795

0 - 1

4

  Raymond Jacobsen

1643

-

Menno Dorst

1857

0 - 1

 

Zo zie je maar weer dat je niet altijd Van Vliet nodig hebt, aldus een uitbundige Menno na afloop. Daar werd door ons allen hartelijk om gelachen! Nu op naar de volgende ronde en hopen op een gunstige loting (op zijn minst een thuiswedstrijd) en bij winst hebben we ons geplaatst voor de finale dag.

 

Erwin Swerink



donderdag 21 januari eerste ronde: ASV 4 – Rokade


Tijdens de loting hoorde ik dat ik met wit zou spelen, dat was de eerste meevaller:
zelf het spel maken en de tegenstander onder druk zetten.
Ik opende agressief met Pf3 en vervolgens C5.
Mijn tegenstander gaf rustig tegenspel, waardoor ik al snel op de aanval kon spelen.
Na een aantal zetten ruilde ik mijn paard tegen zijn loper,
hij antwoordde door met zijn dame terug te slaan, wat resulteerde in een penning op de dame
de dame opzij spelen kon niet omdat mijn andere loper die velden via de diagonaal beheerste.
Het resulteerde in een probleem waar mijn tegenstander veel tijd voor nodig had
en een -voor hem-lastige stelling.
Via de damevleugel aanvallen zat er niet in, omdat daar alles vast stond.
Naar mate de tijd verstreek, leek het voor mij verstandig om remise aan te bieden.
Na kort overleg besloot mijn tegenstander het remiseaanbod te accepteren.
Erg prettig om van iemand van 1800 te winnen, en-als ik dat van mezelf mag zeggen-niet onverdiend, omdat ik goed speelde.
De uitslag van ons viertal werd 2-2 waardoor we moesten vluggeren.
Dit keer had mijn tegenstander(Ruud verhoef)wit.
5 minuten bedenktijd is niet veel en ik slaagde er dmv een paardvork in om materiaalwinst te behalen, een pion en een toren voor een paard, dat was killing en na even verdedigen won ik op tijd.
Tot groot genoegen van ons allemaal, maakte Menno remise, won Arent en was
met 2,5 - 1,5 de buit binnen.
We hebben er een tiental biertjes op gedronken() en met erg veel voldoening keerden we huiswaarts.
Dat het een spannende avond was met een heerlijke overwinning voor Rokade, hoef ik niet uit te leggen!
Groeten Tim
Na een voor mij bekende opening kreeg ik een mooie stelling met veel kansen.
Er volgde een erg spannende strijd, die ik in tijdnood moest bekopen met een
nederlaag. Gelukkig wist Arent met een fantastisch kwaliteitsoffer de zege
binnen te halen. Wat Tim betreft weet ik het niet zo goed, omdat ik zelf de
tijd hard nodig had en niet veel bij andere gekeken heb. Arent zat naast mij
zodat ik dit wel meegekregen heb.
Gr Robbie