Zwarte Cross 2018


Tijdens een van de grootste festivals van Nederland, was Hans Bohm gevraagd om op de Theaterweide een simultaan te geven. Hans, de Nederlands Kampioen Simultaan geven, zou het drie dagen achterelkaar van 11 tot 18 uur opnemen tegen jong en oud, beginners en sterke clubschakers, mannen en vrouwen, serieuze denkers en onder invloed zijnde lolbroeken. Iedereen mocht plaatsnemen tegen over Hans.


Om het geheel in goede banen te leiden was SV Rokade gevraagd om te assisteren. Op vrijdag wilden de gebroeders Wim en René dit wel doen. De zaterdag deden Ruud en zijn vriendin Georgette de zware klus. De zondag was voor Geert en zijn oude makker Jan Henskens. De taak van onze vrijwillergers was: de stukken gereed te zetten, waar nodig wat uitleg te geven en te zorgen dat Hans wat te drinken had.


De schaaksport heeft duidelijk laten zien dat het geen stoffig imago heeft. Om het wat meer kleur te geven was ook afweken van het standaard zwart-wit. Hans speelde met oranje en gele stukken. De tegenstanders met o.a. blauwe en groene stukken. De schaakborden waren aan het begin van de dag nog wel met witte en zwarte vlakken, maar het vele stof deden de witte vlakken behoorlijk vervagen. Waarschijnlijk een natuurlijke aanpassing aan de Zwarte Cross.


Het waren geweldige dagen en niet alleen vanwege het weer. Hans liet zich soms meeslepen in het drankgebruik van zijn tegenstanders, maar “'ook dat nog” mocht zijn overmacht niet aantasten.

Op de vrijdag was er naast alleen maar overwinningen, één remise tegen Marcel Krosenbrink uit Winterswijk. Hetzelfde gebeurde op de zaterdag tegen Johan de Vries, een Amsterdamse thuisschaker die regelmatig een potje op Chess.com speelt. Op de zondag waren er uitsluitend overwinningen door Hans Bohm. We mogen toch wel concluderen dat dit een prestatie van formaat is!


Het is zeker een herhaling waard om op deze manier de schaaksport te presenteren en te promoten. Mogelijk met iets duidelijkere informatie over de simultaangever omdat Hans door zonnebril en petje niet altijd goed herkenbaar was door het publiek. Hans Bohm is natuurlijk ook bekend van o.a. het TV-programma “Ook dat nog”.